လူတိုင္း အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ အႏၱရာယ္
လူအမ်ား အခ်ိဳမႈန္႔ ပါဝင္ေသာ အစား အေသာက္ မ်ား စားၿပီး အခ်ိဳမႈန္႔ ၏ ဆိုးက်ိဳး မ်ား ကို ခံစား ဖူး ၾကမည္ ထင္ပါသည္။ ၄င္းဆိုး က်ိဳးမ်ားတြင္ ေခါင္းကိုက္ ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊
ပ်ိဳ႕အန္ ျခင္း၊ ရင္က်ပ္ ျခင္း ( အထူး သျဖင့္ ရင္က်ပ္ အခံ ရွိေသာ လူမ်ား တြင္ )၊ ရင္ဘတ္ ေအာ င့္ျခင္း၊ ႏံုးခ်ည့္ ျခင္း၊ မ်က္ႏွာ ႏွင့္ ဦးေခါင္းပိုင္း တြင္ ကုပ္ပိုး ၌ ပူေလာင္ ျခင္း၊ ထံုက်ဥ္ ျခင္း၊ ေသြး တိုး ျခင္း ႏွင့္ အခ်ိဳ႕တြင္ ေသြးေပါင္ က်ျခင္း ( ႏွလံုးခုန္ မမွန္၍ ) မ်ား ပါဝင္ ေၾကာင္း သုေတ သ န ျပဳ ခ်က္ မ်ား အရ သိရွိၿပီး ျဖစ္ပါသည္။ ၄င္း ဆိုးက်ိဳးမ်ား သည္ တစ္ခါ တစ္ရံ အခ်ိဳ႕ လူမ်ား တြင္ အလြန္ ဆိုးရြား ႏိုင္ၿပီး အသက္ ေသဆံုး သည္ အထိ ျဖစ္ႏိုင္ ေၾကာင္း သိရွိၿပီး ျဖစ္ပါသည္။
သို႔အတြက္ ေၾကာင့္ လည္း အခ်ိဳ႕ေသာ စားေသာက္ ဆိုင္ မ်ားႏွင့္ အစား အစာ ထုတ္လုပ္ သူ မ်ား သည္ အခ်ိဳမႈန္႔ အစား သဘာဝ ဟင္းခတ္ မႈန္႔မ်ား ကို ေျပာင္းလဲ သံုးစြဲ ၾကေသာ္ လည္း စားေသာက္ ဆိုင္ အမ်ားစု ႏွင့္ အစား အစာ ထုတ္လုပ္ သူ အမ်ားစု တို႔သည္ အရသာ ပိုေကာင္း ၿပီး စြဲမက္ ေစေသာ အႏၱရာယ္ မ်ား သည့္ အခ်ိဳမႈန္႔ သို႔မဟုတ္ အခ်ိဳ မႈန္႔ ပါဝင္ေသာ အျခား နာမည္ ႏွင့္ ဟင္းခတ္ ပစၥည္း မ်ား ကို အသံုးျပဳ ၍ လူအမ်ား ကို လွည့္စား ကာ အသံုး ျပဳေန ၾကဆဲ ျဖစ္ပါသည္။ အခ်ိဳမႈန္႔ ၏ ဆိုးက်ိဳး မ်ား ကို လူ အမ်ား ခံစား ရမႈ မ်ားလည္း တစ္ဦးႏွင့္ တစ္ဦး ကြာျခား လွ ေပသည္။ အခ်ိဳ႕ သည္ စားၿပီး မၾကာမီ ပင္ ခံစားရၿပီး အခ်ိဳ႕ မွာ နာရီေပါင္း မ်ားစြာ ၾကာမွ ခံစားရ ေပသည္။ အခ်ိဳ႕ တြင္ ျပင္းထန္ၿပီး အခ်ိဳ႕တြင္ မဆို သေလာက္ သာ ခံစားရ သျဖင့္ အခ်ိဳမႈန္႔ ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆိုးက်ိဳး မ်ား ဟု သိရွိ ရန္ ခက္ခဲ မည္ ျဖစ္သည္။
အမ်ား ဆံုး သိရွိမွုမွာ တရုတ္ စားေသာက္ ဆုိင္မွ အျပန္ တြင္ ေရငတ္ ျခင္း၊ ေသြးလန္႔ ျခင္း ၊ ေခါင္း ကိုက္ ျခင္း၊ မူးေ၀ ေအာ့အန္ ျခင္း တုိ႔သာ ျဖစ္ပါ သည္။ အမွန္ မွာ အခ်ဳိမုန္႔ သည္ တရုတ္ စားေ သာက္ ဆုိင္မွ အစား အေသာက္ မ်ား တြင္သာ ပါဝင္ ျခင္း မဟုတ္ဘဲ လူအမ်ား စားသံုး ေနေသာ အသင့္ ျပင္ဆင္ၿပီး အစာမ်ား ( Fast Food ), ( Prepared Foods ) ၊ စည္သြတ္ ဘူးမ်ား ( Canned Food ) စေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာ မ်ိဳးစံု တြင္ အခ်ိဳမႈန္႔ ဟူ ၍ တစ္မ်ိဳး၊ အျခား အမည္ မ်ားသံုး ၍ တစ္မ်ိဳး လူ အမ်ား အား လွည့္စား ၍ ပါဝင္ ေနသည္ ကို ေတြ႕ရွိ ရေပ သည္။ အခ်ဳိမွုန္႔ သည္ အျခား ဟင္းခတ္ မွုန္႔ အသြင္ ျဖင့္ လူအမ်ား မသိ ရွိေအာင္ ပါ၀င္ ေနနိုင္ သည္။ ဥပမာ အသားမွုန္႔ မ်ား ( ၾကက္သား၊ ၀က္သား၊ အမဲ ဟင္းခတ္ မွုန္႔မ်ား )၊ ပဲ ငံျပာ ရည္မ်ား ( Soy Sauce )၊ တေဆး ( Yeast and Yeast extracts )၊ မုေယာ စပါး ( Malt )၊ နို႔ၾကက္ တက္ရည္ ( Whey ) အစ ရွိေသာ ဟင္းခတ္မွုန္႔ ဟင္းခတ္ အမည္ ေျမာက္ မ်ားစြာ တြင္ ပါ၀င္ ေနျပီး ဆုိးက်ဳိး မ်ားကို သက္ေရာက္ ေစႏိုင္ ပါသည္။ သို႔ေၾကာင့္ လည္း အခ်ိဳမႈန္႔ ပါဝင္ ပတ္ သက္ ေနေသာ အစား အစာ မ်ား သည္ လြန္စြာ မ်ားျပား လွကာ စားေသာက္ ဆိုင္အ မ်ားစု မွ အစားအစာ၊ လူ အမ်ား အသင့္ စား သံုးရန္ ျပင္ဆင္ၿပီး အစားအစာ ( Ready Made, Fast Food ) Prepared Foods မ်ား၊ ေ က်ာင္း ႏွင့္ လမ္းဆံု လမ္းမ ေပၚတြင္ ေရာင္းေသာ အစား အစာႏွင့္ အဆိုးရြား ဆံုးမွာ ေမြးစ ကေလး ငယ္ မ်ားအား တိုက္ေကြ်း ရန္ ေရာင္း ခ်ေနေသာ Infant Formula မ်ား တြင္ ပါဝင္ ေ နျခင္း မ်ားပင္ ျဖစ္ပါ သည္။
ဤ ဟင္းခတ္မႈန္႔ မ်ား ၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား Dr John Olney ႏွင့္ Dr Russel Blaylock တို႔ ႏွစ္ဦး က စနစ္ တက် ေလ့လာမႈ မ်ား ျပဳလုပ္ ခဲ့ၿပီး Dr Blayloch က ဟင္းခတ္မႈန္႔ ( အခ်ိဳမႈန္႔ ) မ်ားကို Exitotoxins လံႈ႔ေဆာ္ ေနေသာ အဆိပ္ မ်ား၊ The Taste that Kills "အရသာ ျဖင့္ သတ္ေန ေသာ ပစၥည္း မ်ား" ဟူ၍ ကင္ပြန္း တပ္ၿပီး စာအုပ္ တစ္အုပ္ ပင္ ထုတ္ေဝ ခဲ့ပါသည္။ အခ်ိဳမႈန္႕ ၏ ဆိုးက်ိဳး မ်ား အေမရိကန္ အစာႏွင့္ ေဆးဝါး မွ အခ်ိဳမႈန္႔ ကို ၁၉၅၀ ျပည့္ႏွစ္မွ စ၍ ခြင့္ျပဳ ခဲ့ပါ သည္။ ၄င္း ေ နာ က္ပိုင္း တြင္ ေျမာက္ျမား လွ စြာေသာ ကမၻာ အႏွံ႔မွ ပညာရွင္ မ်ား ၏ သုေတသန ရလဒ္မ်ား က အခ်ိဳမႈန္႔ ၏ အႏၱရာယ္ ကို ေဖာ္ျပ ခဲ့ပါသည္။ Dr Russel Blaylock က ႏွလံုးခုန္ မမွန္ ၍ ႐ုတ္ျခ ည္း ႏွလံုး ရပ္ဆိုင္း ျခင္း ႏွင့္ အခ်ိဳမႈန္႔ မ်ား ဆက္သြယ္ မႈ၊ အထူး သျဖင့္ အား ကစား သမား မ်ား တြင္ မဂၢနီ ဆီယမ္ ဓာတ္ လိုအပ္ ေနေသာ အခ်ိန္တြင္ အခ်ိဳမႈန္႔ ၏ လံႈ႔ ေဆာ္မႈ ေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္ မမွန္မႈ မ်ား ျဖစ္ေပၚ လာႏိုင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း ေသဆံုး သြားႏိုင္ ေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပ ခဲ့သည္။
Pat Robertson မွ လည္း ၄င္း ဟင္းခတ္မႈန္႔ ( အခ်ိဳမႈန္ ႔ ) မ်ား ကို Silent Killer "အသံတိတ္ သတ္ေန သူမ်ား" ဟူ၍ အမည္ တပ္ထား သည္ကို သတိခ်ပ္ ေစ လိုသည္။ အျခား အႏၱရာယ္ တစ္ခု မွာ အဝလြန္ ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ အထူး သျဖင့္ အႏၱရာယ္ မ်ား ေသာ ဝမ္းဗိုက္ တြင္း အဆီကို မ်ားေစ ၿပီး ၄င္း အဆီမ်ား ျခင္း ႏွင့္ ပတ္သက္ ေသာ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးလႊတ္ ေၾကာမ်ား က်ဥ္းေျမာင္း ျခင္း ေရာဂါ၊ ႏွလံုး ေရာဂါ မ်ား ႏွင့္ ဆက္စပ္ လ်က္ ရွိေၾကာင္း၊ ဦးေခါင္း ရွိ အာ႐ံုခံမ်ား ပ်က္စီး ျခင္း၊ အထူး သျဖင့္ မ်က္စိ ျမင္လႊာ မွ နာဗ့္ Cell မ်ားကို ဆိုးရြား စြာ ထိခိုက္ ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ၏ အေရး ပါေသာ အစိတ္ အပိုင္းမွာ ပ်က္စီး ေစ၍ ၄င္းမွ ထိန္းခ်ဳပ္ ေသာ ႀကီးထြား ျခင္း၊ လူပ်ိဳ၊ အပ်ိဳ ေဖာ္ဝင္ျခင္း ဆိုင္ရာ ေဟာ္မုန္း မ်ား ကို ထိန္းခ်ဳပ္ ထား ေသာ Endocrine glands မ်ား၊ အစာ စားလို စိတ္၊ အိပ္ခ်ိန္ ႏွင့္ ႏိႈးထမႈ ဇီဝ နာရီ ႏွင့္ သတိရွိမႈ အားလံုး ကို ထိခိုက္ ေစၿပီး အဝ လြန္ျခင္း အပါအဝင္ ဦးေႏွာက္ အာ႐ံုေၾကာ ေရာဂါ မ်ိဳးစံု၊ အယ္လ္ ဇိုင္းမား ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ ျခင္းႏွင့္ ပါကင္ဆန္ ေရာ ဂါမ်ား ျဖစ္လာ ႏိုင္ေပ သည္။ ကေလး သူငယ္ မ်ား တြင္ လည္း autism, attention deficit disorder, hyperactivity ေရာဂါ မ်ား ျဖစ္လာ ႏိုင္ေၾကာင္း တိရစာၦန္ စမ္းသပ္မႈ မ်ား တြင္ ေတြ႕ ရွိ ခဲ့ေပသည္။
လူ အမ်ား စားသံုး ေသာ အခ်ိဳ႕မႈန္႔ သည္ တိရစၦာန္ မ်ား တြင္ အသံုးျပဳ သည္ ထက္ မ်ားစြာ နည္း၍ ၄င္း ဆိုးက်ိဳးမ်ား မျဖစ္ ႏိုင္ဟု ေစာဒက တက္မည္ ဆိုက တက္ႏိုင္ ေသာ္လည္း လူမ်ား သည္ စမ္း သပ္ သည့္ ၾကြက္မ်ား ထက္ ငါးဆ ပို၍ Sensitive ျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ စားသံုးမႈ မွ ျဖစ္ေပၚ လာေ သာ ေ သြးတြင္း ရလဒ္ မွာ စမ္းသပ္ တိရစာၦန္မ်ား တြင္ ေတြ႕ရွိေသာ ေသြး တြင္း အဆင့္မ်ား ထက္ ပင္ ပို ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အထူး သျဖင့္ ေမြးခါစ ကေလး သူငယ္မ်ား သည္ ဦးေႏွာက္ ဖြံ႕ ၿဖိဳးဆဲ ကာလ ျဖ စ္ ၍ ၄င္း ကေလး ငယ္မ်ား သည္ လူႀကီး ထက္ ေလးဆ ခံႏိုင္ရည္ ပို နည္း သျဖင့္ ၄င္း ကေလး သူ ငယ္မ်ား ၏ ဥာဏ္ အရည္ အေသြး၊ စာေပ သင္ၾကား တတ္ေျမာက္ မႈ အတြက္ ေရရွည္ ထိခို က္ ႏို င္ေၾကာင္းႏွင့္ အသက္ အရြယ္ မေရြး အဝ လြန္ျခင္း ႏွင့္ ေနာက္ဆက္ တြဲ ေရာဂါမ်ား ခံစား ရႏိုင္ေ ၾကာင္း ကမၻာ အရပ္ရပ္မွ သိပၸံ ပညာရွင္ မ်ား က တင္ျပ ခဲ့ေပ သည္။ အျခား အႏၱရာယ္ တစ္ ခု မွာ ယင္း ဟင္းခတ္ မွုန္႔ ( အခ်ဳိမွုန္႔ ) ကို ကင္ဆာ ေရာဂါ ၏ ေျမၾသဇာ ဟူ၍ လည္း ကင္ပြန္း တ ပ္ ႏို င္ေၾကာင္း မ်ားစြာ ေသာ သိပၸံ ပညာရွင္ မ်ားက သက္ေသ ျပ ခဲ့ ပါသည္။
ဆိုခဲ့ၿပီး ေသာ ဆိုးက်ိဳး မ်ား မွာ လူ အားလံုး တြင္ မျဖစ္ျခင္း၊ ျဖစ္ေသာ ဆိုးက်ိဳး မ်ား၏ ပမာဏ ႏွင့္ အခ်ိန္ ကြာျခားမႈ သည္ တစ္ဦး ႏွင့္ တစ္ဦး ကြာျခား မႈ ရွိျခင္း၊ ေဆးလိပ္ ႏွင့္ လူသား တို႔၏ က်န္း မာေရး ထိခိုက္ မႈ ကို ေဆာင္ရြက္ စဥ္ ကကဲ့သို႔ပင္ ေနာက္ မွ ႀကိဳးကိုင္ ေသာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊ ဓန ရွင္ မ်ား ၏ ေပါက္ေရာက္ မႈ၊ ႀကိဳးကိုင္ ႏိုင္မႈႏွင့္ ဖံုးကြယ္ ထားႏိုင္ ျခင္း တို႔၏ အရွိန္ ေၾကာင့္ ပင္ ယေန႔ ထိ တိုင္ လူသားမ်ား သည္ အခ်ိဳမႈန္႔ ႏွင့္ ၄င္း၏ အႏၱရာယ္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ကို ဆက္လက္ ရင္ ဆိုင္ ေနရ ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ ရပါ သည္။
အခ်ဳပ္ ဆိုေသာ္ အခ်ဳိမွုန္႔ သည္ နာမည္ အသြင္ အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ စားေကာင္း ေသာက္ဖြယ္ မ်ား၊ ကေ လး အာဟာရ မ်ား တြင္ ပါ၀င္ ေနႏိုင္ျပီး လူတုိ႔ ၏ က်န္းမာေရး ကို ဆုိးရြားစြာ ထိခိုက္ ေစႏို င္ ေ ၾကာ င္း အထူး သျဖင့္ ေခါင္း တစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္း ေ၀ဒနာ ( Migraine ) ၊ အ၀ လြန္ျခင္း ႏွင့္ ေနာက္ ဆက္ တြဲ ျပႆာ နာ မ်ား၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိး၊ ႏွလံုး၊ ေလျဖတ္ ျခင္း မ်ား၊ ေသြးတုိး ေရာဂါ၊ ႏွလံုး ေ ရာ ဂါ၊ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါ၊ ႏွလံုးခုန္ မမွန္ ေရာဂါ၊ ပါကင္ဆန္ ေရာဂါ မ်ား ျဖစ္ပြား ေ စ ႏို င္ေၾကာင္း သိရွိ ၾကျပီး ေရွာင္ရွား နိုင္ ၾကေစရန္ ေစတနာ ေကာင္းျဖင့္ အသိေပး လိုက္ရ ပါသည္။
ေဒါက္တာပိုင္စိုး
No comments:
Post a Comment