ပဲျပဳတ္
ပဲျပဳတ္ျပဳတ္ရန္အတြက္ စားေတာ္ပဲမ်ားကုိ အမိႈက္ႏွင့္ခဲမ်ား ဖယ္ရွားေပးျပီး ေရကိုစင္ေအာင္ေဆး၍ ဇလံုၾကီးၾကီးတခုထဲတြင္ ေရအျပည့္ထည္႔ကာ တစ္ရက္တိတိ ေရစိမ္ထားေပးပါ။ တစ္ရက္ျပည့္လွ်င္ ဇကာထဲသို႕ ေရစိမ္ထားေသာ ပဲမ်ားကိုထည္႔ျပီး ေရျပန္စစ္ထားေပးပါ။ ေရစစ္ထားေသာ စားေတာ္ပဲဇကာကို ေနပူေသာ ေနရာတြင္ မထားရပါ။
အရိပ္ေအာက္ထဲတြင္သာ ထားရပါမည္။ ေရစစ္ထားေသာ စားေတာ္ပဲဇကာကို တေန႕ကို သုံးၾကိမ္ (သို႕) ေလးၾကိမ္ေလာက္ ေရဘံုပိုင္
ေအာက္မွာ ၂ မိနစ္ေလာက္ ေရဖြင့္ျပီး ဇကာကို ေရစစ္ေအာင္ အထက္ေအာက္ လႈပ္ေပးပါ။ ပဲမ်ားကို အထက္ေအာက္လွန္သည္႔အခါ လက္ႏွင့္ပဲမ်ားကို ကိုင္စရာမလိုပါ။စားေတာ္ပဲဇကာကိုသာ အသာလႈပ္ေပးျပီး အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။အဲဒီလို ႏွစ္ရက္ေလာက္လုပ္ေပးသည္႔ အခါတြင္ ပဲအေညာင္႔ ေလးမ်ားစျပီးထြက္လာပါလိမ္႔မည္။ ပဲအေညာင္႔မ်ားထြက္ေနစဥ္ အတြင္းတြင္လည္း စားေတာ္ပဲဇကာကို ယခင္ရက္က တေန႕ကို သုံးၾကိမ္ (သို႕) ေလးၾကိမ္ေလာက္ ေရဘံုပိုင္ေအာက္မွာ ၂ မိနစ္ေလာက္ ေရဖြင့္ျပီး ေရစစ္တဲ႔နည္းကိုလဲ ဆက္လက္ျပီးလုပ္ေပးေနပါ။ ပဲအေညာင္႔ ေလးမ်ားပိုျပီး ရွည္ရွည္ထြက္လာျပီး ကိုလိုခ်င္တဲ႔ အရွည္ေလာက္ ျဖစ္လာျပီဆိုလွ်င္ ပဲစျပဳတ္ဖို႕ အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။ ပဲျပဳတ္ရန္အတြက္ စားေတာ္ပဲမ်ားကို အိုးၾကီးတစ္ခုထဲသို႕ ပဲကိုထည္႔၍ ေရကို ပဲျမဳတ္႐ံုသာထည္႔ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆားဆိုဒါကို ပဲအနည္းအမ်ားေပၚ မူတည္၍ မွန္းဆျပီးထည္႔ေပးပါ။ အခ်ိဳ အရသာၾကိဳက္လွ်င္ ေရစိမ္ထားေသာ ထန္းညက္ခဲအရည္အနည္းငယ္ကို ထည္႔ေပးပါ။
ထို႕ေနာက္ ျပဳတ္မည္႔အိုးထက္ ေသးသည္႔ အိုးဖုံးအေသးကို ဖုံးေပးပါ။ အဲဒီ အိုးအဖုံးက အိုးထဲသို႕ ဝင္သြားျပီး ပဲမ်ားကို ဖုံးအုပ္လိုက္တဲ႔ အခါမွာ ပဲမ်ားႏွင့္ အိုးအဖုံးက က်ပ္က်ပ္ေလးႏွင့္ ကြပ္တိျဖစ္ေနရမည္။ အိုးအဖုံးေပၚမွာ ေလးတဲ႔အရာတခုခု (သို႕) ငရုတ္ဆံုကို ေမွာက္ျပီးဖိထားေပးပါ။ အဲဒီလို ဖိထားတဲ႔အတြက္ ပဲအခြံမ်ား လုံးဝကြၽတ္မထြက္ပဲ ပဲအသားမ်ားအိျပီး ပဲလုံးမ်ားလဲလွကာ အရသာလဲ ပိုေကာင္းပါတယ္။
မီးေအးေအးမွ်င္မွ်င္ေလးျဖင့္ ၂ နာရီ (သို႕) ၂ နာရီ ခြဲ ေလာက္ၾကာေအာင္တည္ထားရပါတယ္။ ပဲျပဳတ္ရေလာက္ျပီဆိုလွ်င္ အိုးအဖုံးပတ္ပတ္လည္တြင္ ဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္ေနေသာ အသံမ်ားရပ္သြားျပီး ပဲျပဳတ္အနံ႕ေမႊးေမႊးေလးထြက္လာပါလိမ္႕မည္။ ျပီးလွ်င္ အိုးအဖုံးကိုဖြင့္ကာ ပဲနပ္ မနပ္ ျမည္းၾကည့္ကာ ပဲအားလုံးနပ္ျပီး ေရခမ္းသြားျပီ ဆိုလွ်င္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို စားသုံးဖို႕ စားေတာ္ ပဲျပဳတ္ ပူပူေလး သုံးေဆာင္လို႕ ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment